Statistika sajta
Broj korisnika: 264.299
Broj ocenjenih slika 9.380.047
Razmenjene poruke: 18.341.253
Korisničko ime ili e-mail: Lozinka Zaboravljena lozinka?  | Novi na sajtu? Registracija
Broj Pregleda:1098  
 17.11.2014 8:18:00

Kad stara ljubav mira ne daMotiv stare ljubavi koja ne jenjava nije prisutan samo u filmovima i delima kitnjaste književnosti. Zapravo, mnoge dame koje su u naizgled srećnim brakovima i vezama nose u sebi ranu koja nije zacelila, konflikt koji nije rešen, želju koja se nije ispunila, a sve to opisano dvema rečima: stara ljubav.

Mnogo je faktora koji utiču na to da neki partner iz prošlosti dobije epitet "neprežaljeni", međutim, kada se saberu svi, da li je zaista bitno to što je bio lep, nežan, imao "ono nešto", kada je gotovo? Zašto je tako teško nastaviti dalje?

 

-Životna situacija u kojoj je žena u "srećnoj" vezi-braku, a misli, želje, osećanja su još u bivšoj vezi, mogu se definisati kao zastoj. Kada je neko drugi u pitanju, mi lako uočavamo da je to problem koji treba hitno rešavati, čak možda jasno vidimo i kako se rešava - kaže psiholog Ljiljana Jerinić.

 

Ona ističe da  kada smo mi sami u pitanju, dešava se da radije posežemo za mehanizmima odbrane, kontaminacijama, samoobmanama, produžavajući, čak "negujući" zastoj. Ako nam tada neko predoči da smo u zabludi, osećamo se ugroženo i uznemireno.

 

Međutim, zastoj "skupo" plaćamo, kaže Jerinić,  jer za održavanje obmana, zabluda, pogrešnih uverenja, trošimo veliku energiju. Paradoks je da se najviše trošimo "ne radeći ništa", "gurajući stvari pod tepih".ALI, JA NJEGA VOLIM!

 

Agonija ovog tipa nekada dosegne i dvocifreni broj godina, a uglavnom je pospešivana uticajima iz okoline, filmovima i knjigama sa tematikom o ljubavi koja pobeđuje sve, i posle 20 godina.

 

Naravno, dodajmo tome neku znatiželjnu drugaricu, energetskog vampira koji voli da se hrani tuđom patnjom, i eto nam kompletnog ličnog debakla i promašenog života. 

Jer ljubav, sama po sebi nije patnja i odbijanje suočavanja sa sadašnjošću, a sve zarad gajenja neke uvele iluzije. 

 

Natalija Dević, književnica ima o ovome decidiran stav:

- Gubljenje vremena u umišljenoj patnji, dolazi iz tvrdoglave ženske potrebe da ne oprosti sebi lako što nije uspela da ostvari vezu sa srećnim krajem. Ali, to je tuđi ideal. To znači i da takva žena ne voli više sebe, odbacuje ljubav i sve lepo što je proživela, a ne mrskog njega. Za mene, prošlost je i dalje deo mog života, koji je završio. Pa, ne nosim ni istu suknji deset godina! Što bi moje srce moralo da ostane vezano u mestu, ako mu tu više nije dobro?

Očigledno da je pozadina ovog stanja nešto sasvim drugo, a ne ljubav. Međutim, to je nemoguće objasniti ženi koja je nepokolebljivo fokusirana na prošlost i jednog muškarca, jer ćete gotovo uvek dobiti odgovor "ma ne razumeš ti to!"

 

Još gore će biti ako joj kažete da njen fantom praktično ne postoji, da je to samo predstava koju razvija i nadgrađuje, praveći od pomenutog muškarca bauka, jer i ovakav zastoj je jedan od mehanizama odbrane, a uloga mehanizama odbrane je način da se izbori sa frustrirajućim okolnostima i očuva samopoštovanje. U prevodu, "lako mi je da budem srećna u prošlosti, nego da tu sreću potražim u sadašnjosti".


ALI, JA GA STVARNO VOLIM! ZAISTA!

 

Onda otpati. Istina, nije ljubav grip pa da se odleži za 10 dana, ali takođe nije ni demon koji nam ne da mira celog života.

 

Jer kada pređe u mazohizam, zastoj, odbijanje sadašnjosti, to više ljubav, to je mučenje.

Otpati. Plači. Zovi ga da razrešite šta imate.  Ali pusti da izađe, nemoj gajiti u sebi emocionalni karijes koji će se na kraju proširiti na čitav organizam.
 

-Raširena je predrasuda da se bol kod raskida "leči" uskakanjem u novu vezu. Time ne samo da povređujemo tog nekog novog, nego i sebe, a ništa ne dobijamo. Emocionalno opismenjavanje uključuje i osvešćivanje stava da u novu vezu ulazimo tek kada smo staru spakovali u "muzej". Ako to ne uradimo, imamo ovu konfliktnu situaciju u kojoj nismo uopšte u vezi, iako to formalno jesmo - savetuje Jerinić.

 

I ŠTA ONDA?


Kaže naš narod "sve će to doći na svoje". Pokušaj da se mentalno nađeš u situaciji kada ponovo voliš, kada si voljena i kada je vaša veza realnost, realnost koja obećava, a ne tužno sećanje u izmaglici.

 

Patnja za bivšim je nepravedna prvenstveno prema nama samima, jer se očigledno obmanjujemo.

-Za građenje "Mi-konstrukcije" koja će biti zasnovana na obostranoj ljubavi, preduslov je da smo ušli u vezu razvezani od predhodne i zaokruženi kao ličnosti. Pošto je malo verovatno da će sama da prebrodi ovaj zastoj, potrebna joj je pomoć prijatelja koji su u stanju da je suoče sa problemom. U praksi se to obično ne dešava, jer su i prijateljice često se birale tako što imaju iste zablude, iste mehanizme odbrane. Razgovor sa terapeutom je, naravno, pravo rešenje - zaključuje Jerinić. 

 

Pregura čovek mnoge stvari. On je samozaceljujuće biće u svojoj biti. Na primer, kada se poseče, priroda je uredila tako da rana sama od sebe zaraste. Postoje, dakako, nešto teže povrede, za koje nam je potrebna pomoć lekara. I one zacele.

Ostane tu i tamo koji ožiljak, ali bitno je da više ne boli. A i šta je čovek bez koje bore i ožiljka, kao dokaza da je radio, patio i voleo, da je živeo?
 

Komentari korisnika:    
Dodajte vaš komentar
Dodaj smajli Dodaj smajliZaljubise.net - poljubac, upoznavanje preko interneta, upoznavanje devojaka, sajt za upoznavanje, druzenje upoznavanje
Horoskop | Klubovi | Ljubavne SMS poruke | Igre | Uslovi članstva | Polisa privatnosti | Kontakt | Linkovi
Copyright © 2015 by Zaljubise.net