Statistika sajta
Broj korisnika: 267.553
Broj ocenjenih slika 9.483.891
Razmenjene poruke: 18.697.918
Korisničko ime ili e-mail: Lozinka Zaboravljena lozinka?  | Novi na sajtu? Registracija
Blog
Ostali blogovi korisnika | dr.tara 2.6.2015. 9:25:00

Naslov bloga: Parafilija,mentalni poremećaj



Možda ovome nije mjesto na blogu,ali pošto se ovaj sajt zove "Zaljubi se" ,a to podrazumjeva,upoznavanja,razgovore,šale,a naravno i zaljubljivanje,a mnogi su ga doživjeli kao iskazivanje svojih poremećaja,postaviću ovaj prilog jer mislom da je jako bitan.
Ukoliko neko smatra da nije za blog ,može ga slobodno obrisati,ali moja je dužnost da kao ljekar,psihijatar, objasnim ljudima ko su te osobe koje još sem jako finih ljudi možemo sresti ovdje.

"PARAFILIJE ili PATOLOŠKA seksualna sklonost je naziv koji obuhvaća mentalne poremećaje koji se očituju u ponavljajućim i intenzivnim fantazijama koje uzrokuju seksualno uzbuđenje, nagone ili ponašanja što uzrokuju poteškoće u seksualnom životu i u drugim područjima života pacijenta,to su poremećaji kod kojih se javljaju snažni, ponavljajući seksualni porivi i seksualno uzbuđujuće maštanje koje najčešće uključuje neljudske objekte, patnju ili ponižavanje sebe ili partnera,djecu te druge nepoznate osobe koje nisu dale pristanak.

Iako se zna da postoji veliki broj parafilija, njihov uzrok je i dalje prilično nejasan.Postoje različita usmjerenja koja pokušavaju objasniti zašto dolazi do takvih poriva i ponašanja, no uprkos tome definitivnog odgovora na to pitanje još uvijek nema.

Psihoanalitičari smatraju da je problematično ponašanje rezultat konflikta u nekoj od faza ranog psihoseksualnog razvoja, na koju se osoba zatim fiksira, što rezultuje ponavljanjem seksualnih navika iz te faze. Primjerice, pedofili i seksualni sadisti osjećaju potrebu za kontrolom i dominacijom nad svojim žrtvama čime kompenzuju osjećaj bespomoćnosti tokom falusne faze i nerazriješenog Edipovog kompleksa. Naime, prema Freudu, u razdoblju od 3.-5. ili 6. godine, dječaci razvijaju fantazije o posjedovanju majke u seksualnom smislu te osjećaju ljubomoru prema ocu kojeg vide kao suparnika. No, također se boje da će ih otac kazniti uklanjanjem penisa (jer je on izvor ugodnosti) zbog incestnih osjećanja koje imaju prema majci. To se kod dječaka naziva Edipov kompleks, a kod djevojčica Elektrin kompleks. Problem se rješava tako da dječak odustaje od svojih seksualnih želja prema majci i poistovjećuje se s ocem."





 
 
Komentari korisnika:    
Dodajte vaš komentar
Dodaj smajli Dodaj smajli


Zaljubise.net - poljubac, upoznavanje preko interneta, upoznavanje devojaka, sajt za upoznavanje, druzenje upoznavanje
Horoskop | Klubovi | Ljubavne SMS poruke | Igre | Uslovi članstva | Polisa privatnosti | Kontakt | Linkovi
Copyright © 2015 by Zaljubise.net